понеделник, 26 март 2012 г.

ПМС и поликистоза на яйчниците


Предменструалният синдром – колко ли от вас страдат всеки месец и имат желанието да избият всичко живо наоколо?  Аз определено съм от тези жени и Слава Богу, досега не съм затрила никого. J  Винаги съм си мислила, че е нормално да ме боли кръстът и да съм нервна, да се чувствам подута... Така са ми казвали всички около мен, а и че като родя ще ми мине. Ха-ха. Преди няколко месеца открих къде е ключът за палатката : цялата работа е свързана с хормоните – това ми бе ясно, но не е и че имам дисбаланс на хормоните, което всъщност никак не е нормално (в това вече не могат да ме убедят).
Та, какво всъщност е ПМС? Това е изявена форма на хормонален дисбаланс, който се изразява в подуване на тялото преди цикъл, нервност и склонност към депресивни състояния, болки в гърдите и т.н. и т.н.  И ако някоя от вас мисли това за нормално, повярвайте ми, не е. ПМС всъщност представлява един излишък от естроген в организма, който пък от своя страна подхранва миомните възли и мастопатиите. С хормоналния дисбаланс е свързана и поликистозата на яйчниците – един много често срещан проблем при жените от всички възрасти. При нея често се развива и инсулинова резистеност.  При жените страдащи от поликистоза вероятността от сърдечни заболявания и диабет тип 2 се увеличава.

Ако си младо момиче и цикълът ти не е редовен, сигурно са ти казали, че е нормално и в един момент ще влезе в ритъм – след като започнеш да правиш секс или след като родиш (зависи при кой гинеколог ще отидеш) и че на този етап не е повод за тревога. Но не бива да се успокояваме, защото нещата не стоят така и ако ние не се погрижим за здравето си, няма кой да го стори.

Какви са симптомите?
  •      Закъснял (но може и подранил) пубертет
  •      Нередовна/ липсваща менструация
  •     Акне и по-обилно окосмяване
  •     Необяснима отпадналост
  •     Излишни мазнини в коремната област (които не можете да смъкнете по никакъв начин, въпреки усилията)
  •    Честа смяна на настроенията
  •    Горещи вълни при младите жени
  •    Неуспешни опити за забременяване, повтарящи се спонтанни аборти
  •    Понижаване на кръвното налягане при изправяне или по време на упражнения
  •    Хипогликемия (понижаване на кръвната захар) след хранене

Както вече казах при синдрома на поликистозните яйчници имаме нарушен хормонален баланс и инсулинова резистентност (т.е. произвежда се повече инсулин, но тъканите не са чувствителни към него). Инсулинът стимулира растежа и размножаването на клетките в яйчниците и там където се намират яйцеклетките, което всъщност причинява кистите. Когато нивото на инсулин в кръвта е високо, броят и функционалната активност на инсулиновите рецептори в яйчника не намаляват. Действието на инсулина продължава и кистите нарастват и се размножават, което повишава метаболитната им активност. Оттам започва отделянето на повече тестостерон и естроген и така инсулиновата резистентност води до омагосан кръг на хормонален дисбаланс.
Тогава какво можем да направим? Имаме 2 варианта – 1. Да отидем на гинеколог, той да ни предпише противозачатъчни, хормони и други гадости и съвсем да си затлачим организма с боклуци , които само подтискат процесите, а не ги лекуват. 
ИЛИ 2. Да вземем нещата в свои ръце и да се погрижим да удовлетворим нуждите на тялото си.
Има няколко важни неща, които бих искала да напише, които само могат да помогнат, не и да навредят:
·         Ако е нужно да се регулира теглото, защото при увеличаване на теглото се увеличава инсулиновата резистентност. Добре е да се движим повече и да си съставим меню с храни с нисък гликемичен индекс. Трябва да включим (както си и знам, но рядко правим) повече зеленчуци, плодове, пълнозърнест хляб, нискомаслени млечни продукти, риба, яйца, бобови растения, ядки, семена..
·         Да се постараем да овладеем стреса, защото той също влияе на здравословното ни състояние, както и да спим достатчно.
·         Да регулираме хормоните си чрез природни средства, а не чрез химия. Тук 2 неща могат да ни помогнат – пчелните продукти (те са естествен регулатор) и различните натурални хранителни добавки, които да подсилят организма и да му дадат досатъчно материал сам да се справи с производството на необходимите му вещества.
Прополис:  можете да използвате клеева тинктура. 20-30 капки се разтварят в една супена лъжица вода и се изпиват 30 минути преди хранене.
Пчелно млечице: на организма ще са нужни по 500 мг/ дневно. 10 гр пчелно млечице сеприбавя към 200 гр мед и се взема по 1 чаена лъжичка сутрин в продължение на 20 дни.  Под формата на капсули може да приемате Apitonin 60 mg 3 по една преди хранене.
Разбира се, важно е да се ходи на лекар за контролни прегледи и следене на състоянието, но не се оставяйте да ви лекуват с химия, скъпи жени, намерете пътя към природата.
Надявам се с настоящия материал да съм била полезна, знам, че доста се пише по темата, но мисля, че винаги има какво още да се каже.
                                                                                                                               Йонг

Няма коментари:

Публикуване на коментар