събота, 17 март 2012 г.

Сладкото - един от източниците ми на щастие


Почти всеки от нас обича да си хапва сладко, дали защото се нуждае или по навик, няма значение. Факт е, че организмът се нуждае от сладко, но е факт и че бялата рафинирана захар не е най-доброто решение. Разбира се имаме алтернатива – кафявата тръстикова захар, стевията, меда... 
Когато влизаме в магазина и разгледаме рафта със сладкарските изделия може би ще ни направи впечатление, че по-голямата част от тях съдържат глюкозо-фруктозен сироп - той е по-евтин е по-сладък от бялата захар и много по-вреден от нея, тъй като фруктозата се преработва директно от черния дроб и ако прекаляваме със сладкото, то въпросната фруктоза се превръща в сланинки по корема и където още се сетите... (За това има достатъчно информация в интернет, няма да се повтарям с други източници, но е важно да затворим скобата със съвет – не само четете етикета на това, което купувате, а се поинтересувайте и какво точно означава)...
Тогава какво да си купя да ям??? Искам нещо сладичко! И реших да си направя домашни сурови (доколкото може) био сладки. Търсих си рецепти в нета и накрая ги компилирах в следното:

Нужни продукти:

2 банана
1 чаша смлени орехи
1 чаша фини овесени ядки
и оттук нататък съставки по избор: стафиди, кокосови стърготини, сусам, ленено семе, чия, други плодчета по избор и каквото още имате под ръка. В случая колкото повече, толкова по-забавно става. Ако не сложите стафиди, няма да е много сладко, но пък може да се добави мед.


Бананите се намачкват, прибавяте орехите, овесените ядки и останалите продукти, докато сместа стане достатъчно твърда, за да омесите топчета. Може да ги оваляте в какао, сусам, кокосови стърготини... Слагате ги в хладилника за час да се стегнат и са готови за консумация. Без глюкозо-фруктозен сироп, без консерванти. Гарантирам ви, че набързо ще бъдат изядени. :) 



용.

Няма коментари:

Публикуване на коментар