Почти всеки от
нас обича да си хапва сладко, дали защото се нуждае или по навик, няма
значение. Факт е, че организмът се нуждае от сладко, но е факт и че бялата рафинирана
захар не е най-доброто решение. Разбира се имаме алтернатива – кафявата тръстикова
захар, стевията, меда...
Когато влизаме в магазина и разгледаме рафта със
сладкарските изделия може би ще ни направи впечатление, че по-голямата част от
тях съдържат глюкозо-фруктозен сироп - той е по-евтин е по-сладък от бялата
захар и много по-вреден от нея, тъй като фруктозата се преработва директно от
черния дроб и ако прекаляваме със сладкото, то въпросната фруктоза се превръща
в сланинки по корема и където още се сетите... (За това има достатъчно
информация в интернет, няма да се повтарям с други източници, но е важно да
затворим скобата със съвет – не само четете етикета на това, което купувате, а
се поинтересувайте и какво точно означава)...
Тогава какво да
си купя да ям??? Искам нещо сладичко! И реших да си направя домашни сурови (доколкото
може) био сладки. Търсих си рецепти в нета и накрая ги компилирах в следното:
Нужни продукти:
2 банана
1 чаша смлени орехи
1 чаша фини овесени ядки
и оттук нататък съставки по избор: стафиди, кокосови стърготини, сусам, ленено
семе, чия, други плодчета по избор и каквото още имате под ръка. В случая
колкото повече, толкова по-забавно става. Ако не сложите стафиди, няма да е много сладко, но пък може да се добави мед.
Бананите се
намачкват, прибавяте орехите, овесените ядки и останалите продукти, докато
сместа стане достатъчно твърда, за да омесите топчета. Може да ги оваляте в
какао, сусам, кокосови стърготини... Слагате ги в хладилника за час да се стегнат и са готови за консумация. Без глюкозо-фруктозен сироп, без консерванти. Гарантирам ви, че набързо ще бъдат изядени. :)
용.
Няма коментари:
Публикуване на коментар